Att läsa vidare

Jag blev färdig med min lärarutbildning 2002 och har sedan dess jobbat inom skolan. Under åren som gått har jag läst olika kurser, både på högskolor/universitet och i andra sammanhang. Ibland har det varit kurser som har med mitt yrke att göra, men jag har också läst helt andra saker. Det mest udda kanske är 15hp i albanska (påbörjade en kurs i ytterligare 15hp men av olika anledningar slutförde jag inte den). Under de senaste (snart) två åren har jag läst ett masterprogram i pedagogiskt arbete på kvartsfart. Allt detta har jag gjort parallellt med jobbet.

Ibland får jag kommentaren att jag inte är riktigt klok, och det kan nog stämma. Men jag vill också lyfta fram att det har varit oerhört givande för mig som lärare. Vad har då vinsterna varit?

  1. Jag har själv utsatts för att vara elev. Det har involverat allt möjligt, från att slita sitt hår över att inte hinna med allt eller förstå allt till glädjen i att lyckas med något.
  2. Att träffa nya människor som kan ge nya perspektiv på livet både inom och utom skolan.
  3. Att bryta av från vardagen med något som är nytt och spännande.
  4. Att träna sin hjärna.
  5. Att få input kring nya ämnen som jag kan ha nytta av i mitt arbete.

Jag inser att inte alla kan eller orkar läsa bredvid jobbet. Jag tycker inte heller att det är nödvändigt. Däremot önskar jag att fler fick möjligheten till ordentlig fortbildning. De två år som jag läst på masterprogrammet har jag på ett nytt sätt utvecklat mitt tänkande kring skolan. Jag har verkligen fått möjlighet att ta del av ny forskning och även lärt mig mer om hur man kan granska skolverksamhet på ett systematiskt sätt.

Min önskan är att fler pedagoger ska  få läsa vidare, inom sina tjänster. Det behöver inte vara långa utbildningar eller ge högskolepoäng. Det behöver inte ens vara hela kurser. Det viktiga är att vi som pedagoger får utveckla vårt tänkande, chansen att bolla tankar med andra och att känna att vi inte fastnar i vårt lärarskap.

Jag som skrivit detta heter Anna Kindberg och jobbar deltid som biträdande rektor på Herrestadsskolan i Uddevalla. Övrig tid är jag hemma med min lille son (och läser en del).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s