Att arbeta med The Sims

Många har hört av sig och vill veta hur jag har arbetat med The Sims i min klass som var en 5:a förra läsåret, så jag tänker nu delge er det.
Egentligen startade allt VT 2015, då jag bestämde mig för att inte använda läromedel i engelska. Detta har jag inte ångrat ett dugg. Jag har blivit friare i min planering och eleverna tycker det har blivit mycket mer variation.

I slutet av höstterminen  förra året läste jag om att Sara Bruun arbetade med The Sims på tyskan och på högstadiet. Min hjärnverksamhet gick igång direkt och jag började fundera på att man kanske skulle testa i en 5:a också. Sagt och gjort, jag kastade mig över detta och bestämde mig för att ge eleverna stort inflytande över planeringen. Vi tittade tillsammans i LGR11 så eleverna hade koll på vilka förmågor de ska träna på och vad de behöver kunna. Innan vi gick på jullov, delade jag in dem i grupper och de fick skriva en lista på hur de ville arbeta med The Sims. Jag fick in massor med förslag som t.ex. vi måste lära oss fler nya ord, vi måste träna på att skriva meningar, vi kan arbeta i par, vi måste prata engelska o.s.v. Därefter började jag planera upp arbetet och jag använde mig såklart av elevernas tankar och idéer.

När vi startade vårterminen 2016, fick eleverna önska en eller två som de kände de kunde arbeta bra med och därefter gjorde jag paren.
Första delen av arbete gick till så här: De spelade The Sims, skapade sina ”gubbar” och världar och samlade engelska ord i ett skrivhäfte under tiden(jag satte upp minimum antal ord som man skulle samla ihop på varje lektion). Efter ett par lektioner, samlade vi ihop allas ord när de väl översatt dem. Jag gjorde en gemensam ordlista på Quizlet som alla skrev in sina  ord i, så det fylldes på väldigt snabbt. Därefter tränade paren på orden på alla olika sätt som man kan inne på Quizlet.
Här någonstans stannade jag upp och ville att de skulle utvärdera arbetet de gjort hittills. Det gjorde vi i verktyget Padlet och jag ville de skulle fundera på om de lärde sig något, om vi skulle fortsätta arbetet och om det var något de ville ändra på. Det var nästan enhälligt att vi skulle fortsätta och att de tyckte att de lärde sig.
Sen upprepade vi proceduren, men gjorde istället korsord inne på Skolplus av våra nya ord. När de var klara, så tränade de på varandras korsord.

Andra delen: De fortsatte spela och samla ord, men efter några lektioner började vi fokusera på att använda orden i meningar. De fick ett antal lektioner till att träna på att skriva om sina gubbar och sin värld. De hjälptes åt i paren och de använde vår Quizlet-lista m.m. Vi satte en dag när de skulle visa vad de lärt sig och fram till dess tränade vi på att skriva på lektionstid. Dagen vi bestämt visste de att de enskilt skulle skriva om sina världar och att jag skulle bedöma detta. Jag samlade in allas små berättelser och resultaten var fantastiska.

Tredje delen: De fortsatte spela några lektioner(och att samla ord), men sen satte vi fokus på att de skulle kunna presentera sina gubbar och sin värld muntligt inför klassen(detta gjorde de i par). Vi hjälptes åt att hitta tips på hur man kan förbereda sig och träna till detta. Bl.a.  gjorde de mindmaps på vad de skulle ha med i sin presentation, fördelade vem som skulle säga vad och sen tränade de på lektionstid och pratade engelska för fullt. När dagen vi bestämde för redovisningar närmade sig, plockade vi fram talarstolen och de tränade med den också.
På själva redovisningsdagen kopplade paren in sina Ipads till Smartboarden för att vi skulle kunna se deras världar, rullade fram talarstolen och började sin muntliga presentation på engelska. De visste även sen innan att jag skulle sitta och anteckna och bedöma dem under tiden. Även här gjorde de ett härligt jobb.

Vi gjorde en skriftlig och enskild slututvärdering i slutet av terminen. Eleverna tyckte det var jättekul att arbeta så här, de tyckte det var stor variation, de kände att de var säkrare både på att skriva och att prata engelska och de kände att de hade varit delaktiga i hela processen. ”Vi ska väl inte sluta jobba så här?!”

Jag som pedagog känner att det varit en fantastisk termin och det ska tilläggas att vi inte har arbetat med The Sims på alla veckans lektioner utan gjort andra saker också. Variation är viktigt.

Eleverna har varit motiverade, de har tyckt det varit lustfyllt och jag känner att alla utvecklats mycket i detta oavsett vilken nivå de befinner sig på.
Något av det bästa var nog ändå när en elev som har lite svårt med engelskan och har tyckt det varit jobbigt med ämnet, kom och sa: ”Louise, jag har aldrig tyckt om engelska, men denna termin har jag längtat efter lektionerna. Vi måste bara fortsätta arbeta så här”

Jag har lärt mig att man måste våga lyssna på eleverna och ta in dem mycket mer i planeringen. Så alla ni som funderar på något liknande arbetssätt, till er säger jag bara: Gör det!

Tack för mig och hoppas ni har glädje av detta och att ni kan plocka något ur det.
Louise Karlsson, Västra Berga skola, Helsingborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s