Vad elevrörelsen har lärt mig och varför alla gymnasier bör ha en elevkår.

För en månad sedan så tog jag studenten. Under hela min gymnasietid så har jag varit involverad i elevkåren på skolan. Elevkårsvärlden har bland annat gett mig mina bästa vänner och ovärderlig kunskap om ledarskap, ideellt engagemang och organisationsstruktur. Jag önskar att alla gymnasieelever skulle få chansen att engagera sig i en elevkår, men så är inte fallet idag.

En elevkår är en från skolan fristående organisation med eget årsmöte, styrelse och stadga. Ett elevråd är inrättat av skolledningen och styrs ofta i stor utsträckning av rektorn, och består av klassrepresentanter. En elevkår är alltså dels mycket friare än ett elevråd, men också mer demokratiskt eftersom att medlemsskap är frivilligt. Elevkårer kan bedriva verksamhet efter sina medlemmars önskemål och de olika elevkårernas aktivitet är därför väldigt varierande.

Att ha varit aktiv inom elevrörelsen och ha arrangerat egna årsmöten, varit på större årsmöten, träffa drivna unga och se hur en organisation på riktigt driver sina frågor har för mig varit mer viktig än att läsa på inför prov, på gott och ont. Elevkårer ger elever en mer givande skoltid och det vill jag att så många som möjligt ska ha.

Sveriges Elevkårers rapport “Här för att stanna” visar att både elever och rektorer tycker att elevkårer är viktiga. Jag tror att det beror på att elevkåren kan vara så mångsidig, flexibel och användbar för båda parter. En rektor kan enkelt nå ut till sina elever, och eleverna kan lättare påverka sin skolledning. Men en elevkårs aktivitet beror helt på vad dess medlemmar vill ha. Jag har sett elevkårer som bara arbetar med påverkan, medan andra bara arrangerar fester.

Elevkårer ger gymnasieelever erfarenhet av hur ett årsmöte fungerar, en inblick i hur en fackförening kan arbeta, en stabil grund att förhandla med både skolledning och externa parter, in ingång i civilsamhället och vänner för livet. Alla elevkårsaktiva som jag har pratat med har varit eniga om att det är mycket lättare att vara aktiv om de får hjälp och stöd av lärare och rektor. Det samarbetet är väldigt viktigt, det ger individer och grupper väldigt mycket och lyckas vi så kan vi tillsammans skapa en mer givande skoltid.

Därför vill jag att alla gymnasieskolor ska ha en elevkår.

Caspian Almerud

@CapsianAlmerud

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s