Minska köttet i skolan för miljön

Från min barndom så kommer jag ihåg skolmåltiderna som en återkommande mardröm jag fick genomlida varje vardag. Maträtter som ingen säkert vet om de ens existerade utanför skolmatsalen.
Skinkfräs, lappskojs och en pyttipanna torrare än göteborgares ständiga ordvitshumor vattnade istället för min mun, nästan mina ögon till tårar.

Nu har det gått inte allt för lång tid sedan jag själv gick i skolan, men redan på tio år har skolmaten fått sig ett rejält uppsving.

Många kommuner försöker servera så mycket ekologisk mat som är möjligt med hänsyn till budget och kompetenta skolkockar och måltidsbiträden har ett outside the box-tänk.

Och tur är det, för det är många måltider som varje dag serveras i offentlig sektor, tre miljoner per dag och en stor del av dessa i våra skolor.

Lunchen är en jätte viktig del av skoldagen, inte bara ger den eleverna energi för dagen, och oberoende av samhällsklass så får alla elever möjlighet att äta en hälsosam och varierad kost.

Det finns även en pedagogiskt och en långsiktig folkhälsomässig tanke med skollunchen men dock finns det ett område där skolmaten har långt kvar att gå.

Och det är det miljömässiga tänket….

Elever i svenska skolan lär sig att det är miljövänligt att återvinna papper, att släcka lampan efter sig, och att man självklart inte ska åka bil till skolan.

Men att deras skollunch släpper ut minst lika mycket växthusgaser som bilfärden till skolan, och att en portion kött på tallriken kräver 2400 liter vatten (Så hög siffra att det låter orimligt) är något som varken de flesta elever eller personal är medveten om.

Att skolans största miljöbov inte är bilarna som kör eleverna dit, pappret vilket de använder för att rita utan faktiskt maten de äter till lunch är något som måste uppmärksammas av både elever, kökschefer och skolledning.

Runt om i landet har många skolor börjat med en köttfri dag i veckan, men det finns ännu mer effektiva vägar att gå. I kommunen Karlshamn har man nu tagit ett stort steg fram genom beslutet att vegetarisk mat ska vara normkost och inte specialkost, och flera skolor runt om i Sverige följer efter.

Att erbjuda både en vegetarisk rätt och en kötträtt till alla elever drar ner köttkonsumtionen drastiskt och ger även mer utrymme i budgeten till att inhandla ekologiska råvaror.

Forskarna är överens om att samhället står inför en klimatkatastrof om inget drastiskt görs, och här måste alla samhällsinstitutioner ta ansvar för att dra ner sina utsläpp, inte minst de svenska skolorna. Låt oss börja med skollunchen

Anslut er till uppropet för #vegonorm
https://www.facebook.com/vegonorm

1

 

Edward Williamson
Resurspedagog – Lärarstudent
Miljö och skoldebattör

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s