Hur skapas ett intresse hos eleverna?

”- Gunilla, jag har lärt mig Pythagoras sats hemma! Du vet vad det är va? Jo, det var min kompis som lärde mig det och nu funderar jag om du har något knep att räkna roten ur ett tal?”

När en elev i klass 8 kommer fram efter en lektion och ställer en fråga som denna så är känns det som mitt hjärta tar ett glädjeskutt. Speciellt då eleven i fråga inte tidigare visat på ett större intresse för matematik. Att eleven under våren har visat på ett större intresse och motivation har i sin tur medfört ett bättre resultat och ökad förståelse. Denna händelse var startskottet för en fundering som jag har gått med ett tag: Hur skapas ett intresse hos eleverna?

Jag heter Gunilla Möller och arbetar som matematiklärare i åk 6-9 i Örebro. Just nu är alla lärare på min skola med i Skolverkets läslyftssatsning. Att förstå texter är viktigt inom matematik och jag tycker att läslyftet gett mig många nya tankar och tips på hur mina elever lättare kan förstå och tolka innebörden av texten i en problemlösning eller beskrivning. En uppgift som vi lärare fick via läslyftet var att vi skulle göra en tidslinje över de sakprosa-texter som vi mött under våra liv. Efter att vi skapat våra tidslinjer fick vi visa varandra. Att få höra vad mina kollegor läst under sina barn- och ungdomsår var så intressant! Syslöjdläraren hade läst böcker om stickning och mönster. SO-läraren läste historietidningar och prenumererade på illustrerad vetenskap. Musikläraren mötte tidigt på sångtexter och jag (Ma/NO-lärare), läste bland annat texter om experiment, fåglar och klurigheter.

Att få ha mentorssamtal varannan vecka med varje mentorselev är en ynnest! Det är så intressant att höra deras tankar om lärande och livet. Flera elever delger mig sina intressen. De berättar om att de läser historietidningar hemma och älskar historia. De berättar att de diskuterar rymden och kärnfysik hemma vid matbordet, eftersom det är så intressant. De berättar om hur musiken ger dem glädje i livet.

Många är vi som vittnar om att lärare som vi haft skapat ett intresse för ett visst ämne. Att jag blev historieintresserad beror helt klart på min gamle mellanstadielärare Erik som berättade fängslande historier om kungar och historiska personer som vistats i Uppsala där jag är uppvuxen. Han tog oss med ut i bygden och visade på historiska fornlämningar. Där och då skapades mitt intresse för historia som fick till följd att jag lånade alla skönlitterära ungdomsböcker med historiskt innehåll som jag kom över.

Hur skapas ett intresse hos eleverna? Svaren är många. Genom en lärare, förälder, kompis, bok, tidningsartikel, klubb, förening eller TV-program. John Hattie tar upp ”intresse” som en av faktorerna som ligger bakom motivation. Motivation har, enligt Hattie, relativt stor betydelse för skolprestationerna.

Hur kan jag då som lärare få en elev intresserad av ett ämne? Jag har inga färdiga svar. Jag provar. Varierar. Kopplar till elevens vardag. Leker. Skrattar. Försöker inspirera. Varje område har vi ett mattekalas en lektion. Ett mattekalas var elevernas idé. Att upptäcka det nya området på olika sätt.

Här är en kort sammanfattning av vad mattekalas innebär.

Min önskan som lärare är att väcka (och inte släcka!) ett nytt intresse för någon elev. Att få plantera ett intresse hos en elev, som Erik gjorde hos mig, det är en av drivkrafterna som gör att jag fortfarande, efter 20 år som lärare, motiveras till att fortsätta undervisa.

//Gunilla Möller, förstelärare i matematik

Viktoriaskolan, Örebro

mattekalas.weebly.com

mipedagogen.wordpress.com

Twitter: @GunillaCM

Det här inlägget postades i Skola av mipedagogen. Bokmärk permalänken.

Om mipedagogen

Gunilla Möller har arbetat 22 år som lärare och IKT-pedagog men arbetar nu som pedagogisk utvecklingsledare för Advania Skolpartner (tidigare Caperio) och åker ut runt om i Sverige och håller i och skapar workshops och föreläsningar om digitala verktyg samt om IKT i utbildningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s