Vad funkar bäst? Jo, teamwork!

Hur gör ni?
Vi har ofta fått frågan utifrån av andra pedagoger, kollegor på andra avdelningar, förskolechefer och utvecklingschefen. Ja, hur gör vi när förutsättningarna inte alltid är de bästa. Vi är en stor och relativt nybyggd förskola med över 130 barn, ca 25 vuxna, ett ledningsteam med ett stort geografiskt område innehållande sex förskolor. Vi har också som så många andra fått erfara personalomsättningar, lärarbrist, budget i balans, ledningsbyten och omorganisationer. Vi har också varit med om en del ”barnsjukdomar” som ofta kommer vid start av en förskoleverksamhet och helt ärligt är det inte alltid så lätt att sjösätta en ny förskola och få skutan på rätt köl.

Där en trappa upp till vänster i korridoren finns vi…

En brokig skara människor i ett storarbetslag på 41 stycken helt unika i sitt slag individer (35 barn och 6 pedagoger i en 3-5 års grupp). Vi sex som leder arbetet är i blandad ålder från 20 år till 62 år med varierade bakgrunder, utbildningar, outbildade, olika modersmål, mål i livet och med helt olika innehåll i ryggsäckarna.

image

Denna text kommer att handla om oss…

Vår resa startade med att när vi började arbeta tillsammans var två av oss nyanställda, två var långtidssjukskrivna och dag två hade vi ett föräldramöte med många oroliga föräldrar. Vi befann oss så smått i chock och satt efter mötet och reflekterade kring var 17 vi skulle börja någonstans. Den kvällen bestämde vi oss för att vi skulle fixa detta tillsammans. Det skulle bli en tuff resa vi skulle ge oss ut på, vi skulle behöva vända på många stenar men det skulle gå för vi hade varandra. Vi skulle inte bara överleva och kämpa mot att drunkna med varsin simdyna. Vi skulle simma till andra sidan!

Vi behövde finna en gemensam strand och ta sikte mot den och tillsammans skulle vi simma dit. Det vi visste var att vi hade olika kunskaper om simning, lite hade vi erfarit om sen tidigare, en del läste vi på utifrån andras beprövade erfarenheter, lite var ny forskning kring ämnet, vi hade också olika fysiska förutsättningar och mental styrka. Det vi däremot var helt på det klara med för att lyckas var, vår egen vilja (drivkraft), bestämma vilken strand (målet) samt att vi skulle göra det ihop med varandra (motivationen) av största vikt. Alla hade vi ett gemensamt ansvar att hålla ihop gruppen för ingen skulle ensam lämnas kvar under simturen.

Alla var lika viktiga gruppen och i arbetslaget utkristalliserades dessa olika positioner:  

image

-den som visade och påminde om stranden genom att peka ut riktningen

-den som skötte om det praktiska och såg till att allt flöt på
-den som vågade prova nya vägar och ompröva tidigare beslut
-den som peppade gruppen att fortsätta
-den som lyssnade in andras erfarenheter och omsatte dem i praktiken
-den som simmade sist och höll alla samlade

 

Alla motiverade de övriga i gruppen utifrån sin personlighet, position och där vi lätt kunde turas om i de olika rollerna genom att vi hade samma mål – vi skulle till stranden på andra sidan! O, ja visst kom vi dit. Nu har några i vårt simsällskap slutat av olika anledningar, andra har tillkommit och vi simmar vidare mot nya stränder…

Så vad är viktigt för oss i arbetslaget?

delaktighet  (tydlig info till alla inblandade/ny personal/vikarier kring vilka förväntningar vi har och där vi delar dokument mellan varandra)

kollegialt lärande (vi delar gärna med oss och tar inputs utifrån, sprider utåt, tipsar varandra om länkar, Youtube-klipp, FB grupper, Twitter, litteratur, artiklar för att sedan prova i verksamheten)
vågat vänt på stenar  (vi har diskuterat högt och lågt, blivit irriterade på varandra, arga, gråtit, tjafsat, känt oss stressade och trötta eftersom vi är människor som umgås med varandra under många timmar per dag men rensat och gått vidare)
guldkanten (vi försöker lyfta varandra med feedback, vi är varandras kritiska vänner, vi går på gemensamma föreläsningar där vi går ut och äter en bit mat och snackar, ger varandra uppmuntran i vardagen, en kram när det behövs, uppvaktar varandra med ngn liten present vid födelsedagar, bjuder varandra på lite go fika emellanåt, skickar små sms till varandra)
moroten (vi ger mycket men får också mycket tillbaka, många vikarier trivs hos oss och säger att vi är tydliga med vad vi förväntar oss av dem, från föräldrarna får vi höra att de inte längre känner någon oro utan ser att vi trivs ihop och att det är viktigt för dem, från ledningen får vi höra att ni verkligen får det att funka och utifrån från andra får vi höra vilken lugn och trygg barngrupp vi har.

image
Varför gav vi oss ut på en simtur?
Det är så lätt att säga för barnens skull eller för att det är vårt uppdrag och även om det också är sant skulle vi vilja lyfta att vi även gör det för vår egen skull för att inte stagnera i vårt eget lärande. Att det handlar även om vår egen trivsel och utveckling och att vi ska gå med lätta steg till vår arbetsplats. Vi lär oss av och med varandra. Vi utformade tidigt en gemensam barnsyn som vi vilar i, vi utformar gemensamma mål, siktar högt, vi provar och omprövar och stöttar varandra. Barns förmågor, feedback, formativt ledarskap, transperans, kollegialt lärande, höga förväntningar, nyckelkompetenser, omsorgsfullt lärande, omtanke, likabehandlingsplaner, bygga broar, den fina delakulturen med sharing is caring, läroplaner – det är mycket som ska vävas in i verksamheten.

Ser vi skogen trots alla träd? 

image

Springer vi runt vilse i skogen eller ger vi oss själva tiden och möjligheterna att stanna upp och pausa på en stubbe och tillsammans bestämma vilken väg vi ska gå? Vem av oss som ska hålla i kartan denna gång? Vem som denna gång visar ut riktningen med kompassen? Vågar vi prova en ny stig och ska vi trampa upp en som andra också kan gå på efter oss? Om vi väntar för länge kan det börja mörkna i skogen. För oss är skogen= lärandet, kartan= vår läroplan och kompassen=förmågorna. Vi har alla ett ansvar och vi kan mycket tillsammans om vi tar tillvara på varandras resurser för vi vet…

Vad det är som bäst funkar – Jo teamwork!
(vårt motto i arbetslaget och tillsammans med barngruppen)

Allt gott till er från oss alla på avdelningen Sigge Vitnos

Pysslingens förskolor – Ulriksdal (vi finns på Facebook)

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s