Vad är det egentligen en lärare är bra på?

Vad är det egentligen en lärare är bra på?

Frågan ställdes vid en utbildning kring handledning av Vfu-studenter för något år sedan. Denna text kommer inte handla om att handleda studenter utan mer mina tankar kring frågeställningen.

Att vara lärare idag handlar mycket om att skapa sunda och goda relationer. För mig ter sig den senaste debatten om var ansvaret ligger, skola eller hem underlig. Är det skolans ansvar att eleverna sköter sig i skolan eller hemmets?

Det är ett gemensamt ansvar.

Jag blir provocerad av de som ”lägger” eventuella problem hos eleven och kanske till och med förklarar det med att det inte är så konstigt eftersom föräldrarna är på ett eller annat sätt. Det är inte vår uppgift! Vår uppgift är att skapa klassrum och miljöer som är tillåtande och stöttande för samtliga våra elever. På samma sätt provoceras jag av att allt mer ansvar läggs på oss lärare. Skola och hem ska samverka på ett gynnsamt sätt för eleven. Vem gynnar det att söka syndabockar? Ett gott sammarbete gynnar alla. Det som kopplar oss samman är de viktiga barnen och deras förutsättningar.

Om elever inte sköter sig under lektioner eller rent allmänt i skolan måste jag först fråga mig själv: vad kan jag göra annorlunda? Det är inte alltid lätt att upptäcka eller erkänna sina svaga punkter men vi har dem alla och det är ju bättre att vi vet vilka de är så vi kan ta tag i dem och bli bättre. Det är hos mig förändringen kan börja!

Alla vill om de kan!

En lärarstudent påtalade för ett tag sedan vilken härlig och trygg klass hen kom till under sin praktik. Och det var svårt att sätta ord på allt som vi faktiskt har gjort för att tillsammans hamnat där vi är idag. Såhär i efterhand tänker jag mycket på att det i detta fall har handlat om just relationer. Relationen mellan mig och eleverna men också relationen mellan mig och elevernas föräldrar. Vi, jag och föräldrarna tror på barnen och det visar vi gemensamt.  Att stärka ”klassjaget” och skapa gemensamma förväntningar. Vi har arbetat målmedvetet tillsammans med vårt tänkesätt, vi arbetar mycket med klassens värdegrund och föräldrar vet vad vi menar med vår. #trygghet #alltidlärande är områden vi varje vecka återkommer till under olika lektioner och samtal kring allas lika värde är central. Att stärka varje individ till ständig utveckling och att bjuda på sig själv. Att vara tydlig vuxen utan prestige.

För många av våra elever är detta en icke-fråga men för vissa är ett gott samarbete och tydliga ramar ovärderligt.

Det är för dessa elever jag reflekterar och fyller på min lista kring vad en lärare är bra på. Det är för dessa elever jag vänder och vrider  på mina tankar. Det är för dessa elever jag söker ständig förbättring av min undervisning och mina metoder.

Så vad är det egentligen en lärare är bra på? En lärare är bra på att undervisa, att skapa struktur, att sätta gränser, att lyssna, att reflektera, att utvärdera, att ompröva, att skapa relationer, att finnas där, att vara prestigelös och att vara flexibel…. Ja listan kan göras lång.

Det är dags att vi alla synliggör våra utvecklingsområden och blir ännu lite bättre lärare för våra härliga elever!

Följ gärna mitt arbete på: @malin76lb   lararmalin.moobis.se

Malin Karlsson/ Lärare på Ängsnässkolan, Huddinge.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s