Vad tycker eleverna då?

Den senaste tiden har jag haft förmånen att bara undervisa i ett ämne i en årskurs. Jag har matematik i år 4, i tre parallella klasser. Övrig tid arbetar jag som biträdande rektor på samma skola. Det är spännande i sig, men det tar vi en annan gång…

När man kan fokusera på ett ämne på det sätt jag gör kan man också fokusera mer på reflektion och utvecklingsarbete. Det har varit en spännande tid. En sak som jag jobbat med de sista veckorna är att eleverna fått en partner. De har arbetat tillsammans med sin partner hela tiden, uppgift för uppgift. Varje uppgift har diskuterats och eleverna ska vara överens innan de går vidare. Just denna gång har grupperna gjorts utifrån vilka förmågor eleverna visat inom det området.

Min upplevelse är att fler elever förstått. De har hjälpt varandra vidare och båda i paret har varit delaktiga. Det har gjort att eleverna varit mer fokuserade på arbetet och de har utvecklat sin kommunikativa förmåga på bara några veckor.

Vad tycker eleverna då?

Jag frågade en mindre grupp av våra fyror. De fick två frågor.

  1. Vad är bra med matten?
  2. Vad har du tyckt om att arbeta i par?

Några elever tycker att allt är roligt, och det är ju bra. Men de som lyfter fram något särskilt skriver bland annat:

”Att man behöver tänka och lösa svåra uppgifter.”

”spel och kommunikation.=-)”

”Man får klura ut saker och man sitter inte och bara kollar på ett papper.”

Att jobba två och två ses också som positivt.

”Det har varit jätteroligt att jobba två och två på matten för att man man tänker på olika sätt och då lär man sig andra sätt att tänka på.”

Det är en ganska vanligt förekommande kommentar. Samtidigt är det några som framför kritik.

”det är roligt fast det är rätt så högljut”

”Jag gillar mer att jobba själv för då blir jag inte stressad och gör fel.”

Det är roligt att se de kloka tankarna, men också att eleverna vågar kritisera. Nästa steg får bli att jobba på hur man pratar och hur man sätter ihop paren så att de blir bra.

Sammanfattningsvis verkar i alla fall både jag och eleverna vara nöjda. Eleverna uttrycker det jag ville uppnå (att förbättra arbetet med förmågor och kommunikation) och deras resultat har ökat på den här korta tiden.

Jag som skrivit detta heter Anna Kindberg och är matematiklärare och biträdande rektor på Herrestadsskolan i Uddevalla. Jag bloggar mycket sporadiskt på https://missshindberry.wordpress.com/ och skriver ännu mer sporadiskt på Twitter (@diggiz).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s