Alla är viktiga pusselbitar

Jag som har fått möjlighet att skriva här på Skola 365 är en person som har arbetat som lärare sedan 2001, alltså ganska exakt 15 år, dels i Leksand och nu på Gotland. De som känner mig och/eller har arbetat med mig vet att jag inte skriver eller tar så stor plats så jag kommer fatta mig ganska kort. Jan-Erik är mitt namn och jag har under mina år som lärare följt vad som händer kring skolfrågor men har inte efter att jag har kommit hem fortsatt att söka efter ytterligare relevant skolforskning.

Vad vill jag med den här texten? Jo, svaret på det är att i skolans värld så är man beroende av så väldigt många, inte bara en pedagog som står i klassrummet utan det behövs ett arbetslag där vi tillsammans kan driva skolan mot rätt mål. Man kan likställa det med det som ofta nämns inom idrott att det behövs spelare som kan hitta sin roll på vad de är bra på och sedan formas ett lag.

Jag har under mina 15 år som lärare upptäckt att det finns lärare som arbetar i skolan och följer kompetensutvecklingen som erbjuds i kommunen/regionen, varav jag är en. Sedan finns det många lärare som har ett otroligt intresse för olika ämnen som hjälper till att driva skolan framåt. Tack vare att det finns så många som har olika intresse och drivkraft gör att vi i skolan kan drivas framåt.

Jag har min kompetens som jag fyller på med så mycket jag kan och orkar, dock för egen del så sker det som jag tidigare har sagt i stort sett till helt på arbetstid. Vissa saker kan jag väldigt bra och andra behöver jag ha stöd av från andra håll.  Jag står oftast ensam med ca 20 elever i klassrummet och ska hålla ordning, ha koll på vad eleverna kan, så att jag kan arbeta med dem mot målen. Dessutom ska vi pedagoger se till att eleverna får det stöd de har rätt till, vilket inte alltid är lätt, då det ibland kan saknas specialpedagoger, kuratorer eller någon annan som t ex kan utföra läs- och skrivutredningar.

Ibland är det personer med specialkompetens som är viktigast för mig som pedagog. Allt som oftast är det kollegorna som är viktigast men ofta kan det räcka med att ha full uppbackning från hemmet och föräldrarna för att få saker att hända.

Jag vill som avslutning tacka alla som hjälper till att få skolan framåt, för helt klart behövs det väldigt många som arbetar kring barnen i skolan! Men till sist vill jag påminna om att vi är alla pusselbitar som behövs för att skolan ska fungera på ett bra sätt!

Tack för mig! Jan-Erik Watz lärare på en liten gotländsk skola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s